OK

Jeśli szukasz interesujących Cię studiów podyplomowych skorzystaj z poniżych możliwości:

Doradztwo w żywieniu zwierząt i gospodarka paszowa

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie | Wydział Nauk o Zwierzętach


Miasto: Warszawa | Województwo: mazowieckie | Kierunek: Weterynaria

Opis studiów

Charakterystyka studiów: Absolwenci zdobędą wiedzę niezbędną w zakresie skutecznego doradztwa w żywieniu zwierząt na potrzeby gospodarstw rolnych jak również przedsiębiorstw zajmujących się obrotem towarowym na rynku pasz. Kompleksowa wiedza przekazana podczas studiów pozostaje współcześnie niezbędna pracownikom działu marketingu wytwórni paszowej, pracownikom ODR, doradcom rolminiczym, powiatowym i wojewódzkim inspektorom do spraw pasz, inspekcji Weterynaryjnej, pracownikom Zakładów Higieny Weterynaryjnej, rolnikom posiadającym wytwórnie pasz na potrzeby własne, przedsiębiorcom prowadzącym działalność gospodarczą w zakresie obrotu pasz i pracownikom organizacji zrzeszających producentów rolnych. Zajęcia poprowadzą pracownicy Biura Pasz Farmacji i Utylizacji Głównego Inspektoratu Weterynarii, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Kadra dydaktyczna legitymuje się minimum tytułem doktora a jednocześnie z racji kwestii zawodowych dysponuje ogromną aktualną wiedzą praktyczną. Warunki rekrutacji na studia: O przyjęciu na studia podyplomowe decyduje kolejność zgłoszeń. Kandydat składa komplet dokumentów zgodny z obowiązującym Regulaminem Studiów Podyplomowych w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (Załącznik do uchwały Senatu SGGW nr 73-2014/2015 z 27.04.2015) . Słuchaczami studiów mogą zostać absolwenci wyższych uczelni posiadający wykształcenie co najmniej 1 stopnia. Przyjęcie na studia następuje po spełnieniu wymagań rekrutacyjnych, dokonaniu wpłaty za pierwszy semestr lub za całość studiów i złożeniu jej potwierdzenia. Tematyka zajęć: Program przewiduje 248 godzin realizowanych podczas zjazdów sobotnio-niedzielnych, Zajęcia prowadzone są w 4 bloki tematycznych: Hodowla i żywienie – 45 godzin kontaktowych - celem zajęć jest zapoznanie słuchaczy z aktualnymi zagadnieniami związanymi z szeroko rozumianą hodowlą zwierząt gospodarskich. Podczas wykładów omawiane będą założenia nowoczesnej hodowli zwierząt z uwzględnieniem wymogów dobrostanu. Fizjologiczne aspekty żywienia zwierząt. Kwestie żywienia i efektywności produkcji zwierzęcej. Zdrowie i ochrona zwierząt. Gospodarka paszowa – 75 godzin kontaktowych - na zajęciach omawiane będą kwestie organizacji rynku pasz. Technologie produkcji pasz przemysłowych. Produkcja pasz gospodarskich. Doradztwo żywieniowe. Produkcja pasz leczniczych. Ocena wartości pokarmowej pasz. Ekonomika i organizacja – 48 godzin kontaktowych - zajęcia obejmują zagadnienia z podstaw organizacji i zarządzania przedsiębiorstwem paszowym. Ekonomika żywienia zwierząt gospodarskich. Ocena efektywności ekonomicznej przedsiębiorstwa paszowego. Marketing w przemyśle paszowym. Podstawy negocjacji. Informatyzacja w przemyśle paszowym. Normy prawne i nadzór – 70 godzin kontaktowych - podstawy prawa paszowego. Organizacja nadzoru nad paszami i środkami żywienia zwierząt. Podstawowe wymogi sanitarno – weterynaryjne dla gospodarstw utrzymujących zwierzęta hodowlane. Bezpieczeństwo pasz w gospodarstwie indywidualnym i przedsiębiorstwie paszowym. Wymagania z zakresu higieny pasz na poziomie produkcji. Zarządzanie jakością w przedsiębiorstwie paszowym. Monitoring pasz. Sankcje prawne Plan przewiduje seminarium w wymiarze 10 godzin kontaktowych oraz przygotowanie pracy dyplomowej. Warunki ukończenia studiów podyplomowych Warunkiem wydania świadectwa ukończenia studiów podyplomowych jest zrealizowanie przewidzianego w programie tych studiów zakresu kształcenia, zaliczenie przewidzianych programem przedmiotów oraz złożenie i pozytywna ocena pracy dyplomowej (na podstawie 2 recenzji). Po spełnieniu wyżej wymienionych warunków słuchacze otrzymują świadectwo ukończenia studiów podyplomowych według wzoru zgodnego z obowiązującymi przepisami. Kierownik studiów: dr. inż Marek Balcerak – tel. 22 56 365 25, 889 114 394, [email protected] Czas trwania studiów: 2 semestry, 248 godzin Zasady naboru: kolejność zgłoszeń Termin zgłoszeń: rekrutacja trwa od 17.08.2015 r. do 31.08.2015 r. Liczba miejsc: minimum 25 słuchaczy. Zebranie mniejszej liczby osób skutkuje nieuruchomieniem studiów, o czym wszyscy zainteresowani zostaną powiadomieni. Opłata: Łączna opłata za studia wynosi 5000 zł. Zasady rekrutacji nie przewidują opłaty wpisowej. Miejsce składania dokumentów: dokumenty przyjmowane będą codziennie w dni robocze od 10.00 do 14.00 w pok, 1042 (ul. Ciszewskiego 8, budynek 23 "niebieski"). Wymagane dokumenty: podanie kwestionariusz osobowy odpis lub poświadczona przez uczelnię kopia dyplomu ukończenia studiów wyższych dowód wpłaty za pierwszy semestr lub za całość studiów. Po zakończeniu rekrutacji i zatwierdzeniu listy zgłoszeń zostaną rozesłane zawiadomienia o przyjęciu na Studia wraz ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi toku studiów (tematyka, program, terminarz zjazdów) oraz informacjami dotyczącymi dokonywania opłat za studia. Szczegółowych informacji udziela Kierownik studiów Studia nie są dofinansowane z funduszy UE


Czas trwania

2 semestry


Koszty

Szczegółowe informacja na uczelni


Dane Uczelni

Uczelnia:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Adres:
Nowoursynowska 166, Warszawa
Jednostka:
Wydział Nauk o Zwierzętach
Adres Jednostki:
ul. Ciszewskiego 8, Warszawa

Lokalizacja